Proszek z jagód acai

Acai berry to jagody prosto ze amazońskiej dżungli. W USA nazywane są „brazylijską żyłą złota”. W formie naturalnej występują tylko w Brazylii. Do USA i Europy trafiają w formie przetworzonej jako suplementy diety. Jagody acai charakteryzują się bardzo wysoką ORAC – pojemnością antyoksydacyjną, co oznacza, że posiadają bardzo wysoką zawartość antyoksydantów i bardzo dobrze radzą sobie ze zwalczaniem szkodliwych dla organizmu ludzkiego wolnych rodników.

uplementy diety z wyciągiem z jagód acai są produktami pełnowartościowymi, które nie tracą nic z zalet świeżych, surowych owoców. Suplementy z jagód acai występują w wielu formach: tabletek, soków, powlekanych kapsułek, kaw, koktajli, suszu i proszku. Proszek z jagód acai jest bogatym źródłem polifenoli i antocyjanów. Jagody acai zawierają także kwas elagenowy, który posiada właściwości przeciwzmarszczkowe. Z 4 kg acai berry powstaje po obróbce 1 kg ekstraktu.

Proszek z jagód acai posiada właściwości odmładzające, przeciwnowotworowe, oczyszczające i detoksykujące organizm. Jagody acai usprawniają pracę układu krążenia, przyspieszają metabolizm tłuszczu, obniżają poziom złego cholesterolu, chronią gruczoł prostaty, minimalizują objawy alergii, wzmacniają układ immunologiczny, polepszają funkcjonowanie układu trawiennego i wydalniczego, wspomagają koncentrację, usprawniają funkcjonowanie umysłowe, polepszają pamięć, sen i pozwalają zregenerować siły.

Proszek z jagód acai można rozrabiać z mlekiem, wodą itd. lub np. wymieszać z musli. Inne propozycje podania to zmiksowanie proszku z jagód acai z bananami i rozrzedzenie takiej mikstury mlekiem, wodą lub świeżo wyciśniętym sokiem jabłkowym. Można też przygotować sorbet z jagód acai. W tym celu należy zmiksować w blenderze obrane jabłka, kilka łyżek proszku acai, 2 banany oraz sok z limetki lub w razie jej braku – cytryny.

Proszek z jagód acai berry należy przechowywać w szczelnym opakowaniu w suchym i ciemnym miejscu.