Jagody acai

Jagody acai (ang. acai berries) są ciemnofioletowymi owocami Euterpy warzywnej (Euterpe Oleracea), gatunku który początkowo występował jedynie w północnej części amazońskiej dżungli w Brazylii. Z czasem gatunek ten pojawił się w strefie międzyzwrotnikowej na całym świecie. Brazylijskie palmy tego gatunku są roślinami łodygowymi, osiągają do 15 m wysokości, a ich liście znajdujące się na szczycie pnia – do 3,5 m długości. Z jednej palmy uzyskuje się ok. 3-6 kg jagód. Rosną na niezwykle żyznych ziemiach amazońskiej puszczy. Euterpa warzywna charakteryzuje się rozgałęzionym, obupłciowym kwiatostanem oraz gęstymi kwiatami o białym kielichu i czerwonej koronie. Szczyty pędu Euterpy warzywnej są spożywane jako jarzyna, znajdują one również zastosowanie w produkcji przetworów solonych i marynowanych.

Jagody acai są niezastąpionym źródłem cennych dla ludzkiego organizmu minerałów, witamin, aminokwasów, pierwiastków i energii. Leczniczo-energetyczne właściwości jagód acai znane były mieszkańcom Amazonii od dawien dawna. Współcześni ludzie usłyszeli o jagodach acai dzięki badaniom doktora Alexandra Schaussa, który specjalizuje się w zdrowym odżywianiu. Jagody acai zrobiły wielką karierę w USA. Ze względu na swoje niezwykłe właściwości leczniczo-energetyczne jagody acai nazywane są „brazylijską żyłą złota”. Jagody acai z wyglądu przypominają borówkę leśną, są od niej jedynie nieco ciemniejsze. Owoce te mają dosyć twardą konsystencję, duże nasiona i mało miąższu. Jagody acai smakują jak zwyczajne jagody z nutką czekoladową.

Jagody acai przeciwdziałają różnym chorobom, co zostało potwierdzone licznymi testami i badaniami. Jagody acai zawierają dużą liczbę antyoksydantów, które wytwarzane są w celu obrony przed promieniami słonecznymi. Antyoksydanty unieszkodliwiają wolne rodniki, które dostają się do ludzkiego organizmu wraz z pożywieniem i powietrzem. Antyoksydanty zawarte w jagodach acai przeciwdziałają wyniszczaniu organizmu przez wolne rodniki. Owoce acai zawierają także nienasycone kwasy tłuszczowe, pierwiastki śladowe i fitosterole, które mają pozytywny wpływ na cały organizm człowieka. Kwasy Omega 6 i 9 zawarte w jagodach acai regulują poziom cholesterolu we krwi – obniżają poziom cholesterolu szkodliwego i podwyższają poziom cholesterolu dobrego. Jagody acai zawierają 18 różnych aminokwasów, które oddziałują na wzmocnienie i regenerację układu mięśniowego. Pierwiastki śladowe wzmacniają układ immunologiczny. Jagody acai zawierają także białka, witaminy: beta karoten, B1, B2, C i E oraz podstawowe pierwiastki: wapń, fosfor, potas i żelazo.